Skip to main content

Επετειακή έκδοση του ”Αστέρος της Ανατολής” υπ’αρ. 880

Η επετειακή έκδοση της

Στοάς Αστήρ της Ανατολής

(Η συμπλήρωση των 150 χρόνων είναι στις 4 Μάρτη

 &

η έκδοση των βιβλίων έγινε το 2012)

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζομε την παρούσα έκδοση με την ευκαιρία συμπλήρωσης 150 χρόνων συνεχούς λειτουργίας της Στοάς Αστήρ της Ανατολής υπ’ αριθ. 880 (Star of the East No. 880) υπό την αιγίδα της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας (United Grand Lodge of England).

Η Στοά μας εγκαταστάθηκε στις 4 Μαρτίου 1862 και έκτοτε λειτούργησε συνέχεια με ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία της Ζακύνθου. Μόνο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου τυπικά ανέστειλε τις εργασίες της αλλά τα τότε μέλη της παρά τους κινδύνους συνέχισαν τις τακτικές τους επαφές.

Όπως παρουσιάζεται στις σελίδες της έκδοσης, η Στοά με την παρούσα της ονομασία αποτελεί τον τελευταίο και ισχυρότερο κρίκο μιας τεκτονικής αλυσίδας η οποία συνδέει προηγούμενες στοές που λειτούργησαν τουλάχιστον από το 1782. Η σύνδεση βεβαιώνεται άμεσα με την παρουσία πολλών κοινών μελών από στοά σε στοά. Επομένως η συνεχής τεκτονική παρουσία στη Ζάκυνθο είναι βεβαιωμένη για περίοδο 230 χρόνων.

Με αυτό το δεδομένο η Στοά Αστήρ της Ανατολής δικαιούται τον τίτλο της αρχαιότερης Στοάς στον Ελλαδικό χώρο εν λειτουργία.

Αλλά ακόμα και η επέτειος των 150 χρόνων την καθιστά ως αρχαιότερη Στοά της περιοχής η οποία λειτουργεί συνεχώς υπό την ίδια Μεγάλη Στοά.

Με την ευκαιρία των 150 χρόνων τα μέλη της Στοάς πήραν τη σημαντική απόφαση να μοιραστούν μέρος του αρχείου της Στοάς με την κοινωνία της Ζακύνθου, τις διάφορες τεκτονικές δυνάμεις, με τους ερευνητές της τεκτονικής ιστορίας και τους φιλίστορες γενικότερα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού συστάθηκε ειδική επιτροπή εκδόσεων υπό την προεδρία του Νιόνιου Μελίτα και μέλη τους: Δ. Ιθακήσιο, Π. Κλάδη, Γ. Ζήβα & Ν. Μπιάζη.

Χάρη σε στελέχη της Στοάς των προηγούμενων γενεών η Στοά μας πέτυχε να διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων της. Και όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά είναι και απόλυτα ταξινομημένο.

Για πολλά χρόνια τα αρχεία μας παρέμειναν απρόσιτα –ενίοτε και στα ίδια τα μέλη– με σκοπό να τα προστατεύσουμε από τη φθορά ή την κακή χρήση.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αποφασίστηκε πριν μερικά χρόνια να προσφέρουμε μια γεύση από τα πρακτικά των συνεδριάσεων από την ιστορία μας. Παράλληλα αποφασίστηκε να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά δημόσια την συλλογή τεκτονικών διπλωμάτων του 18ου και του 19ου αιώνα την οποία δημιούργησαν οι προηγηθέντες.

Η επιλογή των κειμένων για παρουσίαση έγινε με κριτήριο της παρουσίασης χαρακτηριστικών στιγμιότυπων της ιστορίας μας. Τα σωζόμενα πρακτικά και έγγραφα αυτών των χρόνων διατρέχουν χιλιάδες σελίδων και δεν ήταν εύκολο τεχνικά αλλά και από απόψεως κόστους να παρουσιαστούν όλα τα κείμενα στο σύνολό τους. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε όμως ότι στα εμφανιζόμενα κείμενα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση πλην της ομαλοποίησης της ορθογραφίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το έργο μας διευκολύνθηκε ξανά χάρη στους προηγηθέντες. Πριν από εξήντα περίπου χρόνια οι Μαρίνος Σιγούρος και Αλέξανδρος Βούλτζος επιμελήθηκαν τη μεταγραφή και δακτυλογράφηση των περισσοτέρων πρακτικών τα οποία είναι συνταγμένα κυρίως στα ιταλικά.

Το έργο τους ολοκληρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τον Ν. Ζαχαρόπουλο ο οποίος ανέλαβε το κοπιώδες έργο της μετάφρασης των ιταλικών κειμένων. Όλοι μας εκφράζουμε θερμότατες ευχαριστίες στο Ν. Ζαχαρόπουλο.

Ο Α. Χρ. Ριζόπουλος, γνωστός για το ερευνητικό και τεκτονικό συγγραφικό του έργο ανέλαβε το έργο της σύνθεσης της έκδοσης επιλέγοντας κείμενα, προσθέτοντας πληροφορίες από το προσωπικό του ιστορικό αρχείο και παρέχοντας αναλύσεις κάποιων γεγονότων. Ο ίδιος ανέλαβε τη μεταγραφή των κειμένων των διπλωμάτων και την μετάφρασή τους καθώς και τη γενική εμφάνιση της έκδοσης.

Ταυτόχρονα η Στοά μας εκδίδει και μια μονογραφία του ερευνητή Ι. Δεμέτη σε χωριστή έκδοση. Η έκδοση καλύπτει σε βάθος κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας των τελευταίων 150 χρόνων της Στοάς.

Όλοι οι αδελφοί που αναφέρθηκαν καθώς και μέλη της ειδικής επιτροπής εορτασμού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς εκχωρώντας στη Στοά κάθε πνευματικό τους δικαίωμα.

Στις προθέσεις της Στοάς είναι, εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά της Στοάς, να προχωρήσουμε στο άμεσο μέλλον στην ψηφιοποίηση όλων των πρωτοτύπων κειμένων και των μεταγραφών ή των μεταφράσεων.

Η ιστορία της Στοάς μας είναι και ιστορία της Ζακύνθου αλλά και σημαντικό τμήμα της ιστορίας του Τεκτονισμού. Την παρούσα και τις τυχόν μελλοντικές εκδόσεις τις θεωρούμε ως μικρή ανταπόδοση και φόρο τιμής στα μέλη μας και στην κοινωνία μας.

 

Ζάκυνθος 4 Μαρτίου 2012

Ο πρόεδρος της επιτροπής

Νιόνιος Μελίτας

 

Leave a Reply